Julgodis!

Och så var det äntligen dags att sätta igång med årets julstök på riktigt! Jag börjar med årets julgodis idag, allt är självklart glutenfritt!

 

Hårda julkarameller, ca 60 stycken

Ingredienser

3 dl Strösocker
1 1/2 dl vatten
1 dl Glykossirap
Smaksättning (t ex citrusjuice eller pepparmintsextrakt)
Ev. karamellfärg
Florsocker

 

Olja ett bakplåtspapper eller små knäckformar.
Rör ihop strösocker, vatten och glykossirap i en kastrull. Koka upp på medelhög värme. Smeten ska koka tills den går att bryta efter att du droppat den i kallt vatten (som man gör med knäck fast den ska bli mycket hårdare).
Ta av kastrullen från värmen och rör i smaksättning och ev. färg. Klicka upp smeten på det oljade bakplåtspapperet eller häll i knäckformarna. Du kan även göra klickar av smeten och trycka fast en halv grillpinne i trä så får du klubbor istället. Sikta slutligen florsocker över karamellerna när de har svalnat och lägg i en skål eller burk.

 

Florentiner, ca 35 st.

Ingredienser
2 1/2 dl Strösocker
1 dl Ljus Sirap
2 dl Vispgrädde
40 g Smör
1 dl Hackade nötter av valfri sort
1 dl Finhackad torkad frukt
Små pappersformar

Smält socker och sirap i en kastrull. Tillsätt grädde och smör och koka tills smeten tjocknat, gör karamellprov (droppa ett par droppar av smeten i kallt vatten, den är klar när det går att rulla en kula av smeten). Ta kastrullen från värmen och tillsätt nötter och frukt. Häll upp smeten i små pappersformar. Förvara helst florentinerna i kylskåpet.

 

Snickers

Ingredienser:
Ca 350g jordnötssmör
1 dl strösocker
2 dl sirap
1 liter puffat ris
1 dl kokos
200 gram mörk eller ljus blockchoklad (efter smak)

Lägg ett bakplåtspapper i en form, ca 20x25cm stor. Blanda jordnötssmör, sirap, socker i en stor kastrull eller gryta. Låt det nästan koka upp på svag värme men se upp för det kan lätt brännas vid.
Blanda i rispuffarna och kokosen och smält chokladen i vattenbad. Bred ut smeten och chokladen över. Ställ kallt tills det stelnar och dela sedan i lagom stora bitar.


Mozartkulor, ca 30 st

Cirka 300 g mjuk nougat
300 g mandelmassa
2 dl florsocker
Cirka 2 msk vatten
200 g blockchoklad

Skär mandelmassan i småbitar. Arbeta ihop den med florsockret och vattnet. Kavla ut mandelmassan mellan plastfolie. Ta bort foliet och skär ut 30 st bitar (5x6). Dela nougaten i 30 lika stora bitar. Forma dem till kulor. Slå in nougatkulorna i mandelmassrutorna. Dela chokladen i bitar och smält i vattenbad. Ta en tandpetare och stick i kulorna, doppa dem i chokladen och lägg upp på bakplåtspapper. Förvara kallt.  

 

Chokladtryffel, ca 40 st

2 dl vispgrädde
50 gr smör
300 gr mörk choklad 
0,5 dl florsocker
Kakaopulver
Ev. Smaksättning (Whiskey, snabbkaffe eller hackade nötter t ex)

Värm försiktigt upp vispgrädde och smör tills det nästan kokar. Dela chokladen i små bitar och tillsätt denna ochev. smaksättning). Rör tills att chokladen har smält och blanda i florsockret. Sätt smeten att svalna i kylskåp i ett par timmar. Täck med plastfolie.
Ta sedan ut smeten och forma den till runda kulor i lagom stor storlek.Rulla kulorna i kakao. Förvara svalt.  

 

Chokladnötbräck
Ingredienser
100 g mörk choklad, gärna en finare variant
50 g blandade nötter 
Ev. torkad frukt

Smält chokladen i vattenbad. Grovhacka nötterna och ev. frukt. Blanda alltsammans och bred ut på bakplåtspapper. Låt stelna. Bryt i lagom stora bitar.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0