Julfixet, klart!

Nu är jag tillslut klar med allt inför imorgon! Det blev en godissort till: Fransk nougat. Receptet kommer här: 

Sockerlag: 

2 3/4 dl strösocker
1 dl flytande honung
1 dl glykossirap
1 dl vatten
Maräng:

2 st små äggvitor
1/2 dl strösocker
200g skalade hasselnötter
Florsocker, att pudra med

Sätt på ugnen på 150 grader. Koka socker, honung, glykos och vatten i en kastrull. låt det koka ganska länge. Smeten ska bli ungefär som den till karamellerna. Jag gjorde missen att koka den för kort så nougaten blev alldelles för mjuk. 
Vispa under tiden äggvitorna och den andra mängden socker till en luftig och krämig marängsmet, alltså inte till den går att vända. Häll sedan sockerblandningen långsamt i en tunn stråle över marängsmeten och vispa med evisp eller i maskin i ca 10 minuter. 
Värm under tiden hasselnötter i ugnen i ca 5 minuter och ta ut innan de börjar få färg. De ska vara varma när de rörs i för att smeten inte ska stelna. Tillsätt varma nötter i smeten och rör ner dem försiktigt på lägsta hastighet. Blanda bara så att nötterna fördelas jämt i smeten. Pudra florsocker på ett bakplåtspapper. Bred ut smeten, pudra igen ovanpå och lägg slutligen över ett bakplåtspapper/silikonmatta. Kavla eller tryck ut nougaten till cirka 1,5 cm tjocklek och låt svalna, ställ ut den i kylan om du har bråttom.
Skär den i bitar och pensla ev. med smält mörk choklad. KLART!


Så här blev det totala resultatet! :)

Jag har även gjort klart morgondagens efterrätt. Det blir pannacotta i två lager med en julig cheesecake-botten!
Här kommer receptet för 6 port:

Botten (förbered helst kvällen innan resten ska göras):
10 pepparkakor (självklart glutenfria!)
50g smör/margarin

Krossa pepparkakorna ordentligt! Blanda med smöret och tryck ut degen som blir i botten på serveringsglasen och ställ sedan i kylen i ett par timmar.

Lager nr. 1, saffranspannacotta (dubbla satsen om du bara vill göra detta lager):
4 dl Grädde
1 dl Mjölk
0,5 g Saffran
1/2 Vaniljstång
1/2 dl Socker
2 Gelatinblad

Lägg gelatinet i kallt vatten i ca 5 min. Skär itu vaniljstången och skrapa ut fröna med knivudden blanda och koka upp med de övriga ingredienserna och låt koka ca 30 sekunder. Ta av smeten från värmen och krama ur och blanda i gelatinet. Fördela smeten i serveringsglasen över pepparkaksbottnen. Låt stå i kylen i minst 3 timmar.

Lager nr 2, pepparkakspannacotta (dubbla satsen om du bara vill göra detta lager):
4 dl Grädde
1 dl Mjölk
1 tsk pepparkakskrydda (alt. 1 krm malda nejlikor, 1 krm kardemumma, 1 krm ingefära och 2 krm kanel)
1/2 dl Socker
2 Gelatinblad

Gör som ovan. Kyl i minst 3 timmar till innan servering!

Jag hade lite för dåligt tålamod när jag gjorde


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0