Glutenfria lussebullar

Här kommer årets recept på lussebullar. Vanliga, goda och saftiga lussekatter :)

20 st stora:
50g röd jäst
100g smör/margarin
4 dl mjölk
1-2 msk fiberhusk/psylliumfröskal
Salt
0,5g saffran
1 dl socker
2 dl kesella (vaniljsmak kan användas)
2 ägg
Nästan 1kg mjölmix (jag använde lailas blåa)
Russin

Smält smöret och häll i mjölken i kastrullen, värm till 37*c. Smula jästen och rör ut den med degspadet och blanda i fiberhusk, låt svälla i 5-10 minuter. Blanda ner salt, saffran, socker, kesella, ett ägg och ca hälften av mjölet. Arbeta degen i maskin, med elvisp med degkrokar eller ordentliget för hand. Tillsätt resten av mjölet lite i sänder. Bland gärna i russinen i degen eller spara dem till garneringen. Degen ska vara mycket kladdig men inte rinnig. Låt degen jäsa i minst 30 minuter under bakduk.
Tippa ut degen på ett mjölat bord och baka sedan ut lussekatterna efter tycke.Undvik att knåda degen, knådning görs normalt sett för att frigöra gluten vilket av uppenbara anlednignar är onödigt här. Istället leder knådningen till att man pressar ut luften till degen och bröden blir platta och tunga. Låt lussekatterna jäsa på plåtar med bakplåtspapper under en bakduk i ytterligare 30 minuter.
Pensla bullarna med ägg och garnera eventuellt med russin. Grädda i ca 10-15 minuter på 225-250*c.

NJUT!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0