Glutenfria hålkakor!

När jag var liten så brukade min farmor alltid baka hålkakor (även kallat rågkakor) till jul. Det var mitt absoluta favoritbröd! Förra julen var min första som glutenintrolerant och jag fick nöja mig med vanligt bröd...
I år ska det bli andra bullar och nu har jag gjort min första provsats av mina egna glutenfria hålkakor. Utvädering kommer efter provsmakning men här är receptet så länge!

50 g jäst
50g margarin
5 dl mjölk
1 dl kesella
1-2 msk ljus sirap
1 tsk salt
2 dl fullkornshavremjöl OBS! Ren havre (Carlshamn)
3 dl Grov mjölmix (Finax)
ca 2-3 dl mjölmix (Lailas)

Smula jästen i en bunke. Smält margarinet i en kastrull och häll i mjölken, värm till ca 37*c. Rör ut jästen i hälften av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, kesella, sirap, salt, havremjöl och den grova mjölmixen. Arbeta kraftigt i maskin, med elvisp med degkrokar eller förhand. Tillsätt den ljusa mjölmixen lite i sänder tills degen är fast men kladdig (ha hellre i för lite mjöl än för mycket). Jäs degen under bakduk i ca 30-45 min.
Tippa ut degen på ett mjölat bord och dela den i två bitar. Baka ut till kakor ca 17 cm i diameter och gör ett hål i mitten med ett snapsglas. Lägg kakorna på en bakplåspappersklädd plåt och nagga runt om med en gaffel.
Låt kakorna jäsa i ytterligare 30 min och grädda dem sedan på 225*c i ca 10-15 min eller tills de fått en fin färg (beroende på ugn och smak).

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0